Achizitie instalatie de foraj

Nu de putine ori am fost interesat de achizitia unei instalatii de foraj second hand si spre surprinderea mea niciodata proprietarul nu a stiut sa-mi spuna datele tehnice ale utilajului. Asa ca m-am hotarat sa scriu cateva randuri despre datele tehnice importante la achizitia unei foreze.

Greutatea utilajului – O instalatie de foraj de 3,5 to se transporta mai usor decat o instalatie de 6 to. Greutatea ma intereseaza pentru a sti cu ce voi transporta utilajul de forat si cat o sa coste transportul.

Forta de apasare – este direct influentata de greutate. Forta de apasare trebuie sa fie ½ din greutatea utilajului. Daca utilajul are 6 to, forta de apasare trebuie sa fie maximum 3 to. O forta de apasare mai mare va ridica o parte a instalatiei in aer si va conduce la devierea sondei. La inceputul forajului forta de apasare ne va ajuta sa inaintam mai repede dar la un moment dat prajinile de foraj vor apasa pe sapa si nu va mai fi nevoie sa aplicam mai multa forta de la suprafata.

Forta de ridicare – in mod normal este egala cu forta de apasare. Forta de ridicare este foarte importanta la extragerea coloanei de foraj la suprafata. Pentru a nu bloca sapa in gaura sondei extragerea se realizeaza cu circulatie de fluid si cu rotirea la viteza mica a prajinilor. Aici intervine si capul de spalare care trebuie sa sustina greutatea coloanei de foraj.

Rotatii/minut prajini – Pentru forajul puturilor de apa 100 rot/min sunt suficiente dar pentru forajele geotehnice avem nevoie de mai multe rotatii/min – chiar si 800. Ideal ar fi ca rotatiile/minut sa fie controlate printr-o valva hidraulica/robinet hidraulic.

Cuplu forta – pentru disclocarea rocilor avem nevoie de rotatie, apasare si cuplu forta. Acesta din urma, dupa parerea mea, este cel mai important. De multe ori mi s-a intamplat la instalatia mea de mici dimensiuni sa moara motorul deoarece nu mai avea putere sa roteasca prajinile.