geosoil_solutions

carotaj electric


geofizica de sonda
Carotajul electric este o procedura prin care se masoara rezistivitatea rocilor cu scopul de a detecta stratele acvifere.

Măsurarea rezistivității aparente în sondă se realizeaza prin introducerea dispozitivului de fund în gaura de foraj până la adâncimea maximă, după care la extragerea acestuia sunt înregistrate valorile indicate de dispozitivul de măsură. Citirea valorilor se realizeaza la intervale de 0,5 m, după care sunt procesate într-un program de tip CAD, rezultând diagrafii de carotaj electric pentru fiecare foraj.

Importanta carotajului electric:
  1. Prezenta apei in foraj și la ce adancime
  2. In ce mod vor fi pozitionate filtrele
  3. La ce adancime vom finaliza putul
Avantajele utilizarii sondei geofizice

Costuri combustibil

In prima faza putul se executa la diametru mai mic dupa care se realizeaza carotajul electric. Dupa interpretarea rezistivitatii rocilor se poate lua decizia de a trece la diametru mai mare sau de a stopa lucrarile. In acest mod se va economisi timp si combustibil.

Costuri materiale

In cazul in care sonda geofizica nu detecteaza strate acvifere se poate lua decizia de a nu se mai introduce tubajul, astfel se vor face economii importante de materiale.

Studii hidrogeologice

Cu ajutorul sondei geofizice se poate determina prezenta apei in put, la ce adancime exista apa, cate strate acvifere au fost interceptate, precum si indicatori de debit.

informatii utile

carotaj electric

Mediul în care se măsoară rezistivitatea este foarte neomogen. Diferite roci se deosebesc după rezistivitatea lor electrică. Grosimea stratelor și distribuția lor este foarte variată. Dispozitivul nu se introduce în rocile cercetate, ci în noroiul de foraj, a cărui rezistivitate se deosebește, de obicei, de rezistivitatea rocilor. Rezistivitatea rocilor din apropierea găurii de sondă poate fi modificată de pătrunderea noroiului de foraj. Din aceste motive rezistivitatea măsurată prin carotajul electric se numește rezistivitate aparentă a rocilor, deosebindu-se de rezistivitatea reală. Stratele acvifere sunt interceptate între valorile 11 și 18 Ω afișate pe dispozitivul de măsurare.


diagrafii rezistivitate


panze freatice
diagrafie 1
strate acvifere
diagrafie 2
panza freatica
diagrafie 3
acvifer
diagrafie 4