Cat costa un studiu geotehnic?

Studiul geotehnic este documentatia tehnica care furnizeaza informatii esentiale asupra terenului de fundare. Aceste informatii sunt folosite in etapa de proiectare a viitoarei constructii.

Realizarea studiului geotehnic este impusa prin lege - normativul de referinta este NP 074/2014 privind documentatiile geotehnice pentru constructii – acesta fiind cerut de certificatul de urbanism la inceputul demersului pentru obtinerea autorizatiei de constructie.

Din cele mentionate anterior concluzionam faptul ca studiul geotehnic are 2 intrebuintari si anume: este obligatoriu la obtinerea autorizatiei de constructie si este necesar la etapa de proiectare a constructiei. In lipsa unui studiu geotehnic, proiectantul poate face supradimensionarea proiectului de structura, crescand astfel costurile. O documentatie geotehnica executata corect ofera informatii exacte echipei proiectante si astfel se va putea dimensiona si realiza o structura de rezistenta a cladirii fara ca aceasta sa genereze costuri suplimentare.

Pretul studiului geotehnic este dictat de cererea din piata raportata la numarul societatilor de specialitate dintr-o anumita regiune. In perioadele de bum imobiliar companiile nu mai fac fata cererii si prin urmare maresc pretul de intocmire a unui studiu geotehnic.

Pretul studiului geotehnic este influentat de calitatea acestuia. In multe situatii beneficiarii doresc autorizarea constructiei intr-un termen foarte scurt si la costuri foarte mici. Am auzit de cazuri in care studiul geotehnic a costat 300 ron. In aceste preturi documentatia nu are nicio valoare in etapa de proiectare. Aceasta este intocmita din birou, fara deplasare in teren, fara foraje, fara analizae de laborator. Documetnatia este anexata dosarului de autorizatie si nimeni nu verifica autenticitatea acesteia. In faza de sapare a fundatiei apar urmatoarele intrebari: la ce adancime se executa fundatia? solul din talpa fundatiei va suporta presiunile constructiei? Panta este stabila? vor aparea tasari diferentiate? apa subterana la ce adancime este? chimismul apei subterane va influenta fundatia?

Fiecare tip de sol se comporta diferit atunci cand sunt exercitate presiuni exterioare datorita propriei constructii. Astfel pot aparea rupturi in interiorul structurii pamantului rezultand deformatii mari cu efecte asupra structurii constructiei. In nivelurile argiloase din sol pot aparea argilele contractile sau pamanturile sensibile la umezire asupra carora constructia poate da nastere tasarilor diferentiate - in final fiind afectata integritatea cladirii.

Pretul studiului geotehnic este dictat de tema de proiectare. Tema de proiectare o propune arhitectul, structuristul sau geotehnicianul. In cel mai bun caz acestia se consulta in prealabil si emit o tema comuna. Tema de proiectare cuprinde lucrari de teren (foraje geotehnice, transee, decopertarea la bazei fudatiei existente, investigare in situ ex. penetrare dinamica; lucrari de laborator (granulometrie, umiditate, consistenta, plasticitate, forfecare, compresibilitate edometrica, etc.); lucrari de birou (indici geotehnici de calcul, calculul capacitatii portante, presiunea conventionala, calcul de stabilitate, etc.).

Evolutia pietei constructilor a suferit modificari importante in ultima perioada. Pretul terenurilor de constructii creste de la un an al altul ceea ce face ca zonele limitrofe ale marilor orase sa fie atractive/accesibile pentru construirea unei locuinte. In Transilvania acest lucru inseamna construirea pe terenuri in panta, pe terenuri reglementate prin PUZ ca fiind zone cu alunecari, pe terenuri, in general, dificile. Aceasta evolutie a constructilor impune studierea terenului de fundare mai mult decat oricand datorita riscurilor ce pot aparea.

Un studiu geotehnic va ofera in primul rand siguranta constructiei dar si un raspuns in ceea ce priveste investitia dumneavoastra la intrebarea: Constructia va implica sau nu o crestere ulterioara a costurilor?