Deznisipare/denisipare/desnisipare cu pompa mamuth/mamut

In primul rand vom clarifica care este termenul corect pentru operatia de limpezire a putului. In DEX apar variantele „deznisipare” si „denisipare” ca fiind corecte. Prin urmare varianta „desnisipare” este gresita si vom argumenta in cele ce urmeaza. Pe interent, in anunturile de „foraje puturi apa” apare o singura varianta si anume „denisipare”.

Conform DOOM (Dictionar Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane) varianta corecta este „deznisipare” datorita prefixului „des-” care devine „dez-” in derivatele de la cuvintele care incep cu b, d, g, v, m, n, l, r sau cu vocală. Se scrie si se pronunta deci: descoase, desface, deshama, desparti, destroieni, dar: dezbraca, dezdoi, dezgoli, dezveli, dezminti, deznoda, dezlega, dezradacina, dezamagi, dezaproba, dezechilibra, dezuni (https://diacritica.wordpress.com/tag/dezapezire-sau-deszapezire/). Tot de aici tragem concluzia ca „descoperta” este corect si nu „decoperta”.

Operatia de deznisipare presupune eliminarea nisipului din putul de apa dupa ce acesta a fost tubat. In cazul in care putul nu este deznisipat corect, pompa submersibila se va infunda cu nisip. In cazul in care pompa submersibila vibreaza si loveste tubajul – se va acumula nisip, iar putul se va colmata. Un aspect foarte important este prezenta tubului decantor. Putul forat se tubeaza cu tuburi PVC, iar in dreptul stratelor acvifere se tubeaza cu filtre. Tubajul trebuie sa inceapa intotdeauna cu un tub plin de 4-5 m dupa care vor urma filtrele. Pompa submersibila se pozitioneaza imediat sub filtre la capatul decantorului. Astfel nisipul care a ramas in put sau nisipul care o sa intre prin filtre se va decanta la baza tubajului la o distanta de 3-4 m de pompa submersibila.

Ce este pompa mamuth/mamut? Pompa mamuth este formata dintr-un compresor de aer cu ajutorul caruia se va pompa apa cu nisip la suprafata. In engleza, tehnica aceasta de pompare se numeste „air lift pump”. O cautare pe youtube a acestor cuvinte va genera o serie de filmulete in care este explicat foarte bine acest tip de pompare. Practic furtunul de aer este conectat la capatul unui tub pvc sau tub pehd. Acesta este introdus in put pana pe fundul acestuia. Aerul intra cu presiune prin furtunul de aer si iasa prin tubul pvc/pehd. Datorita presiunii, aerul aduce la suprafata apa ce contine particule fine de nisip. Procedeul dureaza intre 1 zi si 1 saptamana in functie de granulometria nisipului.