Foraje Geotehnice

Forajele geotehnice sunt forajele utilizate pentru recoltarea probelor de sol necesare intocmirii studiilor geotehnice. In functie de analizele de laborator (fizice, mecanice, etc.) probele pot fi tulburate sau netulburate. Probele netulburate au o importanta mult mai mare decat cele tulburate.

Adancimea forajelor geotehnice variaza intre 1 m si 10 m, mai rar pot ajunge la 40 m pentru constructii speciale sau poduri. Metoda de foraj cea mai eficienta este cea rotativa uscata. Forajul rotativ uscat presupune introducerea in pamant a unui tub carotier prin rotatie fara fluid de foraj. Tubul carotier are lungimea de 1m si este prevazut la un capat cu o freza carotiera diamantata ce va taia carota de pamant. Proba va fi recuperata din tubul carotier cu ajutorul presiunii apei. Dupa scoaterea tubului carotier din put, acesta se aseaza orizontal pe un suport, dupa care la un capat se conecteaza furtunul de apa. Se pompeaza apa la presiuni foarte mari (10-20 bari) in tubul carotier - in acest mod carota de pamant fiind extrasa. Din carota de pamant se alege o zona mai putin tulburata ce se inveleste in folie de plastic pentru a-si pastra umiditatea si se trimite la laborator. In acest mod se realizeaza coloana litologica si se recolteaza probe pentru diferite analize. Aceste probe nu sunt de cea mai buna calitate din puct de vedere geotehnic dar in cele mai multe cazuri sunt suficiente.

Pentru a recolta probe netulburate de calitate superioara, tubul carotier se va inlocui cu tubul shelby la adancimea dorita. Acesta este un tub din aluminiu de mici dimensiuni ce se introduce prin apasarea coloanei de foraj in put. Tubul shelby este adus la suprafata, este silgilat la capete cu parafina si trimis la laborator. In acest mod se pastreaza toate caracteristicile solului. La laborator tubul shelby este taiat cu flexul si recuperata proba.

Exista tuburi carotiere cu pereti dubli sau tripli pentru circulatia fluidului de foraj in cazul in care nu se poate fora in regim uscat.

Forajele geotehnice si prelevarea probelor geotehnice descrise mai sus sunt de cea mai buna calitate dar au si costul cel mai ridicat. Este nevoie de instalatie de foraj de mari dimensiuni si logistica corespunzatoare. La intocmirea studiilor geotehnice pentru constructii cu o importanta normala nu este fezabil sa aduci o instalatie de foraj pe senile pentru realizarea a doua foraje de 6 m. Variante low-cost pentru acest tip de lucrari este forajul geotehnic cu percutie. Un tub carotier este introdus in pamant prin percutie. Pentru ca proba sa fie cat mai putin tulburata avem nevoie de cat mai multe batati/minut (1000 - 1500) si o energie de lovire cat mai mica (25 – 60 jouli). Tubul carotier este extras la suprafata de unde se preleveaza proba ce va fi trimisa la laborator.

Probe geotehnice mai pot fi prelevate si cu penetrometrul dinamic mediu sau greu. Mai exista variante de a e recolta probe tulburate prelevate prin foraj manual prin rotirea unui sfredel in pamant. In acest caz nu se vor putea realiza analize mecanice de laborator.

Cea mai importanta etapa in realizarea unui studiu geotehnic este stabilirea temei de proiectare impreuna cu beneficiarul si arhitectul sau inginerul constructor. In acest mod se vor stabili numarul forajelor necesare, adancimea acestora, numarul de probe prelevate, tipul analizelor de laborator, precum si alte date ce vor fi furnizate de catre geotehnician.