Foraje orizontale (subtraversari)

Forajele orizontale sunt utilizate foarte des la bransamentele retelelor de utilitati. In cazul in care reteaua de utilitati trece pe sub un drum asfaltat este mai simplu si probabil mai ieftin sa se execute o subtraversare a acestuia. Exista doua tipuri de foraje orizontale: dirijate si nedirijate.

Forajele orizontale dirijate se executa de la suprafa solului cu ajutorul unor instalatii de foraj special concepute pentru aceasta tehnica. In acest mod se pot face subtraversari pe distante foarte mari de ordinul sutelor de metri. La inceput prajinile sunt introduse oblic in pamant dupa care sunt dirijate in asa fel incat sa atinga adancimea si distanta necesara. Tehnica de foraj este cu circulatia directa cu fluid de foraj.

Forajele orizontale nedirijate se folosesc pentru distante mici cca 10-20 m. Tehnica presupune saparea a doua gropi de o parte si de alta a zonei ce urmeaza sa fie subtraversata. Exista varianta sa se foreze cu snec, in cazul in care distanta nu depaseste 10 m sau varianta cu „cartita” pentru distante intre 10 si 20 m. „Cartita”, numita si „racheta subtraversare” este o foreza pneumatica ce functioneaza prin percutie.