Foraje puturi apa

In industria extractiva procesul de foraj implica costuri foarte mari. Din acest motiv, stabilirea exacta a locatiei forajului se face dupa studii prealabile de geofizica. La puturile forate pentru captarea apei subterane, studiile de geofizica nu mai sunt fezabile decat in cazuri speciale. Prin urmare nu avem de unde sa stim daca in zona respectiva exista apa. Prin studierea amanuntita a arealului putem ajunge la niste premise favorabile sau nu in functie de alte puturi forate din zona, fantani, rauri, vegetatie, topografia terenului, etc.

Executarea forajelor pentru apa este de multe ori anevoiasa implicand mai multe riscuri din care enumeram:

• riscul de uzura a echipamentului (in ce tipuri de roci va fi executat forajul?) • riscul de a nu finaliza forajul (la ce adancime exista apa?) • riscul de a nu intercepta strate acvifere (volumul de apa este suficient?) • riscul de a intercepta apa poluata (calitatea apei este cea dorita?)

Serviciul de foraje puturi apa nu poate fi comparat cu alte tipuri de servicii datorita rsicurilor mentionate anterior. Este recomandat ca viitorii beneficiari sa cunoasca cat mai multe detalii legate de aceasta activitate inainte de a contracta o companie de specialitate.

Pretul unui foraj pentru apa este direct proportinal cu instalatia de foraj utilizata. Avantajul unei instalatii de foraj de mari dimensiuni consta in faptul ca poate fora in roci cu duritate mare si poate fora la adancimi mari fata de alte instalatii. Dezavantajul este ca necesita o logistica complexa, personal numeros si consumabile mai scumpe. Toate aceste costuri se regasesc in pretul final al forajului. Cu o instalatie de foraj de mari dimensiuni se elimina riscul adancimii putului dar nu sunt eliminate celelalte riscuri de care am vorbit anterior. Aceste riscuri sunt asumate de catre beneficiar (volumul si calitatea apei).

Daca analizam piata forajelor de apa constatam faptul ca cei mai multi posibili beneficiari se gasesc in zonele rurale si sunt fie beneficiari casnici fie entitati juridice reprezentate prin IMM-uri. Beneficiarii casnici doresc realizarea unui put forat pentru alimentarea gospodariei, in situatia in care zona nu este racordata la sistemul de alimentare, sau pentru irigarea culturilor. Putem spune si despre IMM-uri acelasi lucru dar subliniem faptul ca acestea doresc un volum de apa mai mare fata de beneficiarii casnici. Pentru acest tip de beneficiari (mai ales pentru beneficiarii casnici) pretul ridicat al forajului este o problema.

Pretul forajelor de apa in Romania a scazut in ultimii ani. Daca in urma cu 10 ani pretul forajului la metru liniar era 100 euro, in prezent acesta poate fi si la jumatate in Transilvania, in timp ce in sudul Romaniei este si mai putin. O cautare pe site-urile de vanzari a cuvintelor „instalatie foraj” ne indica faptul ca cele mai multe instalatii sa vand in sudul Romaniei datorita nerentabilitatii acestora. Piata a scazut si datorita racordarii a multor localitati la sisteme de alimentare cu apa prin fonduri europene. Un alt motiv pentru scaderea preturilor este aparitia pe piata a instalatiilor de foraj artizanale ce pot fora in soluri moi si 30 m.

In zonele urbane, forajele de apa sunt executate cu dificultate datorita teraselor raurilor. Majoritatea oraselor din Romania au fost dezvoltate pe cursul marilor rauri. Terasa principala a unui rau sau lunca raului, poate atinge latimi de 5 km. In aceasta zona stratul de balast poate atinge 10 m. In balast se foreaza foarte greu prin metoda circulatiei directe cu fluid de foraj. Peretele forajului este instabil si macinarea blastului se realizeaza foarte greu si cu sape foarte scumpe. O sapa diamantata de dimensiunea 215 mm poate atinge pretul de 10.000 euro.

In concluzie firmele care au utilaje mari vor tine la pret pana la plafonul de rentabilitate iar firmele cu utilaje mici vor refuza lucrarile in zonele dificile sau vor renunta la lucrare in momentul in care isi dau seama ca nu se poate realiza. Beneficiarii vor studia bine problema inaintea luarii deciziei de a contracta o firma de foraj si isi vor asuma partea lor de riscuri. Din ce in ce mai multe localitati se racordeaza la sisteme de alimentare cu apa ceea ce va duce la scaderea cererii de foraje pentru apa. Multe firme de foraje puturi apa au renuntat la acest domeniu in favoarea forajelor geotehnice in sistem uscat. Exista si oportunitati noi pentru firmele de foraje de apa si anume forajele pentru pompele de caldura.

In viitor, prevedem noi, o crestere a pretului forajelor de apa si o scadere a cererii in piata. Vor exista doar firme care pot face foraje profesionale la preturi pe masura. Viitorii beneficiari privati vor fi din randul celor care au o situatie materiala buna si care vor sa renunte la racordarea clasica de apa sau care isi construiesc locuinte de vacanta. Societatile comerciale care vor dori foraje pentru apa isi vor lua in calcul costul ridicat si vor cere calitate.