geosoil_solutions

foraje puturi apa


foraj put apa
Foraje puturi apa cu adancimea maxima 100 m si diametrul maxim de 250 mm, tubate la diametrul de 125 mm

Pentru executarea forajului este necesar un spatiu de cca 20 mp pentru instalarea forezei si construirea batalului. Batalul este format din 2 gropi in care se decanteaza materialul forat. Cu cat este volumul de apa din batal mai mare cu atat se foreaza mai repede. Necesarul de apa pentru un foraj de 50 m este de cca 5000 l in functie de tipul de pamant intalnit.
Dupa finalizarea forajului, identificarea panzelor freatice se face cu ajutorul sondei geofizice ce masoara rezistivitatea rocilor. In dreptul panzelor freatice se introduc tuburi de tip filtre pentru captarea apei.

Foarte multe informatii despre puturile de apa gasiti in sectiunea "Articole".

etape in executarea unui put forat
  1. Forarea putului pana la adancimea stabiita
  2. Tubarea si introducerea margaritarului
  3. Limpezirea putului prin deznisipare

instalatia de foraj

Caracteristici, avantaje, benificii

Metoda de foraj

Metoda de foraj utilizata este de tpul "Foraj rotativ cu circuatie directa". Aceasta metoda consta in faptul ca materialul forat este adus la suprafata cu ajutorul fluidului de foraj. Fluidul de foraj este introdus in prajini cu ajutorul pompei de noroi la presiuni ce pot ajunge la 20 bari. Rolul fluidului este de a raci sapa de foraj si de a aduce la suprafata detritusul (pamantul dislocat). Fluidul de foraj se decanteaza la suprafata in batal dupa care este reintrodus in foraj.

Avantaje

Instalatia de foraj este de dimensiuni reduse ceea ce reduce foarte mult costul transportului si reduce suprafata afectata a terenului in zona forajului. Poate intra in orice curte si poate fi transportata in orice localitate din tara. Consumul de conbustibil este foarte mic.
Dezavantajul este ca timpul necesar executarii forajului este mai mare, precum si necesarul de apa creste pentru a avea o circulatie buna de fluid. In cazul in care sunt intalnite roci tari nu poate trece decat foarte geu, dar aspectul acesta este intalnit si la instalatii de foraj mai mari.

Beneficii

Principalul benificiu este costul forajului / metru liniar. De multe ori beneficiarul nu cunoaste informatii legate de volumul de apa intalnit in zona. Pentru a reduce riscul in care se aduce o instalatie mare de foraj la care numai transportul costa o avere si nu sunt intalnite strate acvifere sau debitul forajului nu este suficient, se poate opta pentru aceasta instalatie. Transportul instalatiei este foarte mic, se foreaza la un diametru de 100 mm, se introduce sonda geofizica si in functie de rezultate se ia decizia de a se opri forajul sau de a se largi putul si introducerea tubajului. Faptul ca putem afla debitul apei inainte de a fi tubat putul reduce costul forajului foarte mult.

debitul de apa

cum se calculeaza

instalatie foraj
foarte important!

Volumul de apa nu se calcueaza cu formula π r² x h ca si in cazul fantanilor. Volumul de apa este determinat de capacitatea stratelor acvifere de a se alimenta. Un strat acvifer se alimenteaza cu apa in permanenta din surse naturale. Debitul cu care se alimenteaza panza freatica trebuie sa fie mai mare decat decat debitul cu care se scoate apa din put. In acest mod se poate scoate apa din put 24 de ore din 24 fara ca apa sa se intrerupa. Daca pompa care trage apa din put este foarte puternica, debitul acesteia fiind mai mare decat debitul cu care se alimenteaza panza freatica, rezulta intreruperi in captarea apei. Daca panza freatica nu are capacitatea de a se realimenta cu un debit constant, rezulta intreruperi in captarea apei.

locatia forajului

Metode care sa ne indice zonele bogate in apa inaintea executarii forajului nu exista. Informatii care sa ne indice ca in zona respectiva se vor identifica strate acvifere sunt raurile si lacurile. Fundul lacului sau albiei raului (talvegul) corespunde cu suprafata primului strat acvifer (panza featica). Fantanile pot indica faptul ca zona are potential, dar cel mai important aspect al unei fantani este timpul de reumplere. Practic fantana este un bazin care se umple cu apa de infiltratie ceea ce nu indica un strat acvifer. In cazul in care exista un deal si la baza acestuia este un rau, panza featica urca cu topografia dealului, adancimea este constanta, pana la o anumita cota.

imagini din teren


sonda geofizica
sonda geofizica
tuburi foraj
tuburi foraj
foraje puturi
foraje puturi
denisipare
deznisipare